Αύξηση του παιδικού διαβήτη στην Πάφο

Despina Children's Diabetes Foundation > Blog > Αύξηση του παιδικού διαβήτη στην Πάφο

Αύξηση του παιδικού διαβήτη στην Πάφο

Στην Κύπρο έχουμε την αρνητική διεθνή πρωτιά να καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό διαβητικών, τονίζουν οι εκπρόσωποι του Διαβητικού Συνδέσμου, οι οποίοι επιπρόσθετα κάνουν λόγο για ανησυχητικές τάσεις που καταγράφονται σε θέματα ακόμη πιο ευαίσθητα, όπως ο παιδικός διαβήτης, αλλά και σε θέματα κατάλληλων προμηθειών και εξοπλισμών για αντιμετώπιση της ασθένειας.

Μιλώντας στον «Φ», ο πρόεδρος του Διαβητικού Συνδέσμου Πάφου, Ματθαίος Ιεροκηπιώτης, τονίζει ότι ειδικά στην επαρχία Πάφου καταγράφονται πολλά κρούσματα παιδικού διαβήτη και γίνονται τα περισσότερα παράπονα για ελλείψεις αναλώσιμων για την ασθένεια. Στόχος ζωής των μελών του Συνδέσμου, επισημαίνει, είναι να έρθει και στην Κύπρο το σύστημα παρακολούθησης της γλυκόζης με ανέπαφους αισθητήρες.

«Στην Κύπρο καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό διαβητικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει ο κ. Ιεροκηπιώτης. «Οι έρευνες καταδεικνύουν ότι 10,4% του κυπριακού πληθυσμού πάσχει από διαβήτη, με σταθερή ανοδική πορεία μάλιστα, κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει όλους τους εμπλεκόμενους.Ο διαβήτης είναι μια χρόνια, μεγάλης διάρκειας κατάσταση, η οποία εμφανίζεται όταν για άγνωστους λόγους ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει αρκετή ποσότητα ινσουλίνης ή δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη η οποία παράγεται αποκλειστικά από το πάγκρεας και είναι απαραίτητη για τη μεταφορά της γλυκόζης, από το αίμα στα κύτταρα του σώματος, όπου χρησιμοποιείται για ενέργεια. Όταν όμως η ινσουλίνη απουσιάζει, η γλυκόζη παραμένει στο αίμα και ανεβαίνει αισθητά το σάκχαρο, με αποτέλεσμα να έχουμε πολύ ψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και το άτομο να διαγνωσθεί με διαβήτη».

Όπως εξηγεί ο κ. Ιεροκηπιώτης, υπάρχουν δυο είδη διαβήτη: Ο διαβήτης τύπου 1 (παιδικός διαβήτης) και ο διαβήτης τύπου 2. Στον διαβήτη τύπου 1, αναφέρει, τα ανεβασμένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα οφείλονται στην έλλειψη παραγωγής ινσουλίνης από το πάγκρεας, που για άγνωστους λόγους έχει καταστραφεί. Στον διαβήτη τύπου 2 υπάρχει μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας.

«Η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας, όμως συνήθως προτιμά τα μικρά παιδιά που είναι πιο ευάλωτα», εξηγεί. «Σε αυτή την περίπτωση το άτομο χρειάζεται καθημερινά ινσουλίνη κυρίως μέσω ενέσεων, γιατί χωρίς την ινσουλίνη ένα άτομο με διαβήτη τύπου 1, δεν θα επιβιώσει. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι ο συχνότερος τύπος διαβήτη και εμφανίζεται τις περισσότερες περιπτώσεις στους ενήλικες, αλλά στις μέρες μας εμφανίζεται δυστυχώς και σε μεγαλύτερη συχνότητα σε εφήβους, αλλά και μικρά παιδιά».

Στον Διαβητικό Σύνδεσμο Πάφου, παρατηρεί ο πρόεδρος του, είναι πάρα πολύ ευαισθητοποιημένοι στα μικρά παιδιά με διαβήτηπου δυστυχώς χρόνο με την χρόνο αυξάνονται ανησυχητικά στην επαρχία Πάφου. «Δεν μπόρεσε κανένας ειδικός γιατρός να μας εξηγήσει γιατί ειδικά στην επαρχία μας έχουμε συγκριτικά ένα μεγάλο ποσοστό με παιδιά που διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 1», αναφέρει. «Αυξημένοι αριθμοί παρατηρήθηκαν βέβαια σε όλες τις πόλεις, έστω και όχι τόσο όσο στην Πάφο. Γι’ αυτό τον λόγο λέμε ότι θα πρέπει το υπουργείο Υγείας να ξεκινήσει να κρατά ένα αρχείο και να κάνει και σχετικές μελέτες για να βρεθούν οι αιτίες που πυροδοτούν αυτά τα φαινόμενα. Θα πρέπει να σας πω ότι ως Πάφος πρωτοστατήσαμε και απαιτήσαμε από το υπουργείο Υγείας την εισαγωγή και στην Κύπρο του συστήματος παρακολούθησης της γλυκόζης, σε πρώτο στάδιο για μικρά παιδιά. Μάλιστα, γι’ αυτό το θέμα είχαμε πριν περίπου έναν χρόνο συνάντηση στο Προεδρικό και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είμαι σίγουρος από τα μηνύματα που λαμβάνω ότι τους αμέσως επόμενους μήνες το αίτημά μας θα υλοποιηθεί».

Πηγή